Köpprocessen i Spanien

Rekordmånga svenskar köper hus och lägenheter i Spanien, detta har du säkert redan hört. Att köpa en fastighet i Spanien innebär oftast stora skillnader mot en köpprocess i Sverige. Kultur, språk, skatter, lagar och administration skiljer sig åt men det behöver nödvändigtvis inte vara krångligt. Ändå är det viktigt att du läser på och sätter dig in i vad som gäller i Spanien innan du tar steget att köpa din drömbostad. Nedan beskriver vi hur det vanligtvis går till vid ett fastighetsköp i Spanien.

1. Budgivning/förhandling

När du är på plats i Spanien och varit på en mängd visningar med olika fastighetsbyråer, och äntligen hittat din spanska drömfastighet är det dags att lägga ett bud. Den spanska budgivningen kan se annorlunda ut än i Sverige då det är vanligt att säljaren i Spanien accepterar ett bud under begärt pris. Många spanska hus och lägenheter kan vara ute till försäljning under flera månader, ibland till och med flera år innan de blir sålda, därför har det efterfrågade priset ofta en prutmån. I sällsynta fall kan budgivningen även ske uppåt.

2. Reservera fastigheten

Ett reservationskontrakt, även kallat ”Contrato de Arras” skrivs på av både köparen och säljaren när man kommit överens om ett pris och alla villkor som ska ingå i försäljningen. Vissa villkor som ingår i kontraktet är fastställda i lag, medans andra villkor är skrivna mellan parterna. En handpenning på 10% av köpeskillingen betalas i samband med att detta avtal signeras. Det är viktigt att låta ditt juridiska ombud granska kontraktet och att be denne att kolla upp eventuella skulder på fastigheten innan du skriver under då kontraktet är juridiskt bindande.

3. Lagfarten skrivs hos Notarius Publicus

Efter några veckors administration samlas köpare och säljare tillsammans med sina juridiska ombud på tillträdesdagen hos en notarie, vanligtvis en som är vald av köparen. Här upprättas köpebrevet ”Escritura Pública de Compraventa” och man kontrollerar fastighetens legala skick och parternas identiteter. Det är köparens ansvar att undersöka bostadens fysiska skick innan ett kontrakt skrivs på, vanligtvis redan vid visningen. Eventuella banklån registreras hos notarien och det är vid detta tillfälle som skatter och övriga avgifter betalas. Här tecknas också hemförsäkringen som börjar gälla på tillträdesdagen. Abonnemang för el-, gas- och vattenförsörjning och eventuella abonnemang för internet och telefon tecknas också. När lagfarten signerats och resterande delen av köpeskillingen betalats till säljaren har du som köpare tillgång till din nya spanska fastighet.