Extra kostnader

Vid köp av en fastighet i Spanien bör du räkna med att ungefär 10-15% tillkommer utöver köpeskillingen. Det du behöver betala är kostnader för juridisk hjälp, spanska fastighetsregistret, skatter, notarieavgift samt anslutningsavgifter för el och vatten. De flesta banker i Spanien kräver 20% i kontantinsats för lån – detta bör du kolla med din bank.

Spanska fastighetsskatter

De spanska skatterna för köp av bostad ser olika ut beroende på i vilken kommun och provins du tänker köpa en fastighet i. Skatterna är även olika beroende på om du köper en nybyggd fastighet eller en begagnad.

Skatter vid nyproduktion:

  • IVA (moms) 10%
  • Stämpelskatt (AJD) 1,5%

Skatter vid begagnat:

  • ITP (överlåtelsekatt) 10% Beroende på i vilken kommun bostaden ligger i.

Du betalar ingen fastighetsskatt i Sverige när du köper en bostad i Spanien.

Om du köper en fastighet och priset i lagfarten är lägre än den värdering som spanska skattemyndigheten har gjort finns det en risk att man råkar ut för en tilläggsskatt. Det finns självklart en möjlighet att överklaga detta men det bästa är att anlita ett juridiskt ombud som kollar detta före du köper fastigheten.

Löpande kostnader

Vanligtvis betalar du en årlig gemenskapsavgift till föreningen där du köpt din bostad. Du måste också betala IBI (Impuesto Sobre Bienes Inmuebles), detta är en årlig kommunal fastighetsskatt som beräknas på fastighetens skattemässiga värde och betalas av alla som äger en bostad i Spanien.

Övriga kostnader du bör ha i åtanke innan du köper din spanska fastighet är löpande räkningar för försäkring, sophämtning, el och vatten, resekostnader och vad den spanska bostaden kan komma att kosta dig i underhåll. Oavsett om bostaden är i gott skick när du köper den kan eventuella skador och reperationer tillkomma som du inte räknat med eller lagt märke till vid visningen.