Att tänka på innan du letar bostad i Spanien2

Är du en av tusentals svenskar som drömmer om att äga en fastighet i Spanien? Nedan finner du några punkter med vad du bör tänka på innan du börjar leta bostad i Spanien.

Har jag råd?

Gör en kostnadsberäkning och lägg upp en budget. Utöver köpeskillingen för fastigheten bör du räkna med att 10-15% tillkommer i extra avgifter, som inte får belånas utan ska betalas med kontanta medel. För att ansöka om ett bolån i en spansk bank behöver du även ungefär 20 % i kontantinsats.

Du måste betala en årlig kommunal fastighetsskatt (IBI) som betalas av alla fastighetsägare i Spanien och i många urbanisationer/föreningar betalar du en årlig gemenskapsavgift.

Vad är min dröm?

Begränsa valmöjligheterna och förenkla både för dig och fastighetsmäklaren genom att definiera vad som lockar dig till Spanien. Är det storstadsliv med shopping och nattliv, vill du spela golf året runt eller söker du sol och bad vid medelhavet alternativt en mindre by med lugn och ro och närhet till naturen?

Utforska områden

När du har bestämt hur du vill bo och vad det är som väckt ditt intresse för Spanien är det dags att börja leta områden och städer. Du kan söka efter lämpliga orter via nätet eller åka på resa för att besöka olika platser som lockar dig. Det bästa du kan göra är att hyra en bostad och provbo en längre period på det område som du fattar tycke för. Det är inte alltid säkert att man efter ett tag trivs där man valt att köpa sin bostad. 

Köper jag till mig själv eller till någon annan?

Det är vanligt att många svenskar köper hus eller lägenhet i Spanien med hopp om att kunna hyra ut den och få en extra inkomst, men det är inte alltid så lätt som man tänkt sig då konkurrensen för detta är stor. En attraktiv och populär plats är mycket viktigt i den här frågan och man bör även fundera på vem man vill hyra ut till. Vänner och bekanta eller anlitar du en professionell och lokal aktör som marknadsför din bostad åt dig och som sköter nyckelhanteringen?

Tänk på att följa de lagar och regler som finns gällande uthyrningar i den spanska kommun och provins du äger din bostad. Böterna kan vara riktigt höga på de allra flesta plaster i Spanien om man inte följer det som krävs och inte vidhåller en uthyrningslicens.

Hur hittar jag min drömfastighet i Spanien?

När du bestämt vart i Spanien du vill köpa din fastighet och är säker på att du har råd är det dags att börja leta och även sätta sig in i hur en köpprocess vanligtvis går till. För att vara effektiv under din resa i Spanien bör du redan innan du åkt ner kontaktat en eller flera lokala fastighetsbyråer och avtalat visningar för de bostäder som finns till salu och matchar dina önskemål. På nätet hittar du en mängd fastighetsbyråer och portaler som är enkla att leta bostäder på. Om du hittar en fastighetsmäklare som du känner förtroende för men som inte har ditt drömobjekt behöver du inte oroa dig, många fastighetsbyråer i Spanien samarbetar med varandra och har därför oftast möjlighet att visa varandras objekt. Detta innebär inte en högre kostnad för dig då det är fastighetsmäklarna som delar på arvodet som säljaren betalar. Det finns även många fastighetsmäklare i Spanien som arrangerar visningsresor.